Новини Китаю

На тлі запеклих протестів китайські міста послаблюють протикоронавірусні заходи

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Китайська влада відправила поліцію в захисних костюмах на придушення протестів у місті Гуанчжоу. Це видно на відео в соціальних мережах.

У вихідні виступи проти суворих антиковідних правил спалахнули в Китаї з новою силою. За даними Freedom House, із суботи по понеділок у всій країні відбулося принаймні 27 протестів. Австралійський аналітичний центр ASPI вважає, що було 43 акції у 22 містах.

По трьох роках пандемії гнів, спричинений суворими правилами щодо ковіду, схоже, виплескується на вулиці.

Міністерство охорони здоров’я у вівторок заявило, що заходи застосовуватимуть гнучкіше. Через кілька годин чиновники в Гуанчжоу оголосили, що дозволять тим, хто контактував із хворими, сидіти на карантині вдома, а не в спеціальних центрах.

Водночас у Чженчжоу можновладці оголосили про відновлення роботи підприємств, зокрема супермаркетів, спортзалів та ресторанів. У місті стоїть завод, який виготовляє айфони. На ньому також проходили протести, бо працівників змусили жити на роботі й заборонили ходити додому.

За ті десять років, упродовж яких Сі Цзіньпін керує країною, такої хвилі громадянської непокори в материковому Китаї ще не було. Багато протестувальників, тримаючи символ виступів — білі аркуші, закликають його та комуністичну партію піти геть.

Протести підтримали в усьому світі. У багатьох великих містах пройшли акції солідарності, серед них Лондон, Вашингтон, Токіо та Гонконг. Вийшли на вулиці й у німецькому Франкфурті та Кельні.

[протестувальник]:
«Ми вимагаємо політичних змін. У Китаї лунають гучні заклики на кшталт “Геть Сі Цзіньпіна”, “Геть комуністичну партію”. Ми це також підтримуємо».

[протестувальник]:
«Ми вимагаємо припинити ці абсолютно ненаукові блокування, вимагаємо публічних вибачень за жертв свободи слова, а також звільнення з в’язниць тих, хто потрапив туди через протести».

Сі Цзіньпін нещодавно подовжив свої повноваження на рекордний третій термін. Він також призначив на головні посади своїх соратників, зробивши себе найвпливовішим генсеком із часів Мао Цзедуна. Тож ці народні виступи можуть заважати його правлінню найбільше.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

24 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому