Новини України

На Венеційському кінофестивалі показали фільм про війну в Україні

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

У середу, 7 вересня, у Венеції відбулася світова прем’єра документального фільму «Свобода у вогні: Боротьба України за свободу». Стрічка ізраїльсько-американського режисера російського походження Євгена Афінеєвського показує, як війна в Україні впливає на звичайних людей.

Попри те, що бойові дії ще не закінчилися, режисер каже, що важливо вже зараз негайно почати розповідати історії цієї війни.

[Євген Афінеєвський, режисер]:
«Я думаю, що якщо сьогодні ми не покажемо світові, що саме відбувається всередині України. Не будемо показувати, як це почалося і як цей прекрасний клаптик землі з найбагатшою культурою та найдавнішим історичним минулим горить у вогні, як забирають життя мирних і невинних людей, тоді ми скоюємо злочин, бо не звертаємо на це уваги. Але завтра це може бути ще одна країна Європейського Союзу».

Одна з героїнь «Свободи у вогні», журналістка Наталія Нагорна, розповіла, що приїхавши до Венеції після місяців репортажів з української передової, вона ніби потрапила до іншої реальності.

[Наталія Нагорна, журналістка]:
«Таке враження, що потрапляєш на зовсім іншу планету. Планету, де люди щасливі, де люди можуть нормально жити, і які впевнені, що війна їх ніколи не зачепить. У нас теж були такі міста, поки їх не зруйнували російські ракети та снаряди».

Документальна стрічка є продовженням фільму Афінеєвського, номінованого на «Оскар» у 2015 році, «Зима у вогні: Боротьба України за свободу». Він розповідає про масштабні вуличні протести, унаслідок яких було повалено проросійського президента Віктора Януковича у 2014 році.

Цьогоріч Україна посіла важливе місце на Венеційському кінофестивалі. 31 серпня на церемонії відкриття онлайн виступив президент Володимир Зеленський. Він закликав кінематографістів не відвертатися від війни, яку розв’язала Росія, щоб кожна країна мала чітке уявлення, що переживає зараз Україна.

79-й Венеційський міжнародний кінофестиваль триватиме до 10 вересня.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

2 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

2 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

3 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

3 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

3 дні тому